Laat je niet overspoelen, bewaak je grenzen.

Laat je niet overspoelen.
Bewaak je grenzen!

Een narcist zal je pushen, manipuleren, je bespelen…kijken precies hoe ver hij kan gaan. Om te kijken hoeveel macht en controle hij over jou heeft. Hij kan het niet laten. Denk aan een oversized kleuter. “Mama, ik wil een snoepje. Nee liefje, nu niet.” Een mokkend gezichtje, gevolgd door een tranen stortvloed en als je dan nog niet verwurmt bent, een woedeaanval waar hij zich op de grond smijt en nog een nummertje maakt.

Nu, laten we hopen dat een volwassene zich niet al stampend op de grond gooit, but you get the idea, right? Het principe is hetzelfde: alles uit de kast halen om toch maar zijn zin te krijgen. Zielig doen, manipuleren, beloven, argumenteren, roepen, met deuren slaan, zuchten, de silent treatment tot zelfs dreigen. Zwicht niet. Blijf bij je grenzen!</p>

Benoem het gedrag dat je ziet: “Ik weet wat je aan het doen bent, het zal niet werken deze keer.”, 

“Ik weet dat je me probeert te overbluffen maar ik blijf bij mijn standpunt., “Ik begrijp dat je wilt dat ik dit doe, maar met schreeuwen en mij opjagen zal je bij mij niets bereiken.”,
“Ik zie dat je me negeert in de hoop dat ik zwicht maar dan kan je lang wachten.”,
“Ik begrijp dat jij het anders ziet. Dit betekent niet dat ik ongelijk heb. Mijn mening is even belangrijk.”
of wanneer je in een moedige bui bent: “Ik apprecieer niet dat je mij probeert te manipuleren door (benoem gedrag). Dat is een blijk van geen respect en dat duld ik niet. Als je zo verder doet, kan ik niet langer respect voor jou opbrengen.”

Dit zal de narcist niet zien aankomen. Als, met de nadruk op ALS,  het vruchten afwerpt, kan het wel even duren. Dus hou vol. En dit deel is cruciaal: maak geen loze dreigementen en ga niet in discussie! Zeg niet: “Als je nu niet verandert, ga ik bij je weg!”, als je op voorhand weet dat je niet voet bij stuk zal houden. Een narcist houdt van drama. Drama is aandacht; Geef hem geen extra boost. Blijf rustig, kalm en direct. Geef de narcist geen voeding.  Consequentie is key! Het doel is niet overbluffen (dat is zijn spel) maar tonen dat je gerespecteerd wil en zal worden.

Speciaal geselecteerd voor jou

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

[insta_vidaviniacoaching-feed]